Добре дошли в нашия магазин!
Продукти

0

Стани наш партньор

 

Как да изберем най-добрите франчайзополучатели е един от най-важните въпроси пред "Фобос" . Много изследвания доказват корелацията между резултатите на тестовете за подбор на потенциални франчайзодатели и реалните финансови резултати от работата им след това. Някои системи за тестване стигат до там, че се стремят да установят на точно колко печалба се равнява всяка точка от теста за предварителен подбор. Показателно е, че само 4% от кандидатите за даден франчайз са одобрявани, което показва, че подборът на франчайзополучатели е труден и продължителен процес.

 

 

Как да изберем подходящ франчайзинг партньор?

 

Въпросът доколко е подходящ един кандидат за франчайзополучател е може би още по-важен за самия кандидат. Защото именно той носи основната част от финансовия риск и ако не отговаря на търсения профил е много вероятно да не се справи с управлението на бизнеса, въпреки че ползва изпитан бизнес модел, утвърдена марка, рекламна подкрепа, доказано ноу-хау и необходимото обучение. В такъв случай е по-добре кандидатът да си спести нервите, прахосаните усилия, време и вероятните загуби, като се оцени сам и просто се откаже.

При неправилен подбор на кандидати франчайзодателят може да претърпи директни финансови загуби, както и да пропусне значителни ползи. Провалът ще забави значително развитието на франчайза в района, за който и предоставен определен ексклузивитет. Загубите биха могли значително да надхвърлят прихода от първоначалната франчайз вноска, което да превърне преотстъпването на даден франчайз в губещо начинание. Да не забравяме и щетите върху имиджа на марката – не само пред клиентите, но и пред настоящите, и пред новите франчайзополучатели, за които ще изглежда, че провалът е в резултат на грешки в бизнес модела. И обратно – ако в резултат на процеса на подбор във франчайз веригата са привлечени ентусиазирани, амбициозни и способни хора те могат да допринесат за развитието на бранда и бизнеса.

 

Тук ви представяме най-важните критерии по който ще избираме кандидата, но имайте предвид, че това не е въпросник за провеждането на тест.

 

Бизнес навиците могат да се изградят от нула, но ние предпочитаме привлечем хора, които ще започнат с летящ старт. Освен това и интересът към франчайзинга имат основно хора с опит.

За нас е важно кандидатът да има опит в автосервизната дейност което ще е предимство за кандидата.

Миналото е един от основните критерии, по който може да се предвиди бъдещето. Някой хора са родени победители, а при други е точно обратното. Успешният досегашен опит е от решаващо значение. Успехите могат да бъдат не само в бизнеса, но и в досегашната професия или в спорта.

На нас ни трябват предприемачи, които ще развиват бизнеса, а не работници. Смятаме, че кандидатът трябва да може да делегира рутинните задачи, а няма да се стреми да свърши всичко сам? Ако човек не успява да делегира той ще губи излишно време и растежът на бизнеса му ще бъде бавен.

Кандидатът трябва да е контактна, а по възможност - и харизматична личност. Да може и да иска да общува с клиентите и служителите - да подбира, да обучава, да контролира, а когато е нужно да поощрява, да санкционира, да уволнява. Мениджърът трябва да може да повдига духа, да е обаятелен и да се отнася добре със служителите си и да ги мотивира, но в същото време и да има силен характер, за да може да подчини волята им на своята. Кандидатът не трябва да се притеснява да взима непопулярни решения или да се стреми да се хареса като в името на това жертва дисциплината.

За да пожънете плодовете от работата си е нужно време. Успехът просто не идва за една нощ! Ако досега сте сменяли работата си прекалено често, захващате се и изоставяте начинания, които обикновено нямат успех – вероятността да успете точно този път не е особено голяма. Важно е интересът Ви на франчайзополучател да е достатъчно дългосрочен. Ние тепърва ще инвестираме в Вас усилия и време и е безсмислено след година-две да повтаряме цялата процедура отначало с друг.

Тази информация разбира се може да се навакса, но контролът във франчайз веригата се базира да стриктната работа с документите. Наличието на подобна административна грамотност би бил плюс защото ще намали вероятността от грешки и ще ви спести нуждата от провеждане на допълнителни обучения. Положителен индикатор е и интересът на кандидата към финансовите и бизнес новини.

Не ни трябват бунтари и революционери! Инициативността е хубаво нещо, но силата на франчайз веригата е във синхрона между нейните членове. Участвайки във франчайз верига, всеки предприемач трябва да е готов да пожертва част от свободата си, за да може да ползва преимуществата на това да е част от групата.

За жалост българската образователна система е много далече от създаването на подготвени бизнес кадри. Но образованието е важен фактор и дори да е в някаква странична сфера, дипломата все пак показва известно постоянство в преодоляването на трудности и способност да се полагат последователни усилия.

Финансовото състояние е един от най-важните фактори за успех на бизнес начинанията. Много от малките бизнеси се провалят защото не са имали финансов ресурс, за да издържат достатъчно дълго време.

Потенциалните франчайзополучатели могат да идват при нас защото са уволнени, получили са пари отнякъде, имат свободно помещение или пък собствен бизнес, който запада или пък искат да го разширят и т.н. Трябва да знаете, че мотивите за придобиване на франчайз са различни. Този, който няма опит в бизнеса най-често се стреми „сам да си бъде шеф”, а за този, който е имал бизнес най-важно е разработеното ноу-хау, марката и организационната подкрепа.

В работата ви ще очакваме точност в спазването на сроковете за внасянето на пари, за изпращането на отчети, за отварянето на обекта, за изплащането на заплати.

Напрежението в бизнеса е голямо и понякога работата е свързана с проблеми, провали и загуби. Кандидатът трябва да има балансирана преценка за събитията и да не преминава ту в еуфория, ту в депресия. Ако той като управител не се контролира, а е свръх емоционален, нервен, избухлив и истеричен това може да отблъсне добрите служители и клиентите.

Лоялността, спазването на системата и вниманието към детайлите са водещи преимущества на нашия кандидат. Стриктността при работата с фактурите и другите документи може много да Ви улесни живота и да допринесе за безпроблемната ви комуникация. Важно и за двете страни потенциалният франчайзополучател не просто да следва безропотно предписанията, а да осъзнава ползата от системата и наистина да печели от нея.

Мениджмънтът е процес на непрестанно взимане на самостоятелни решения. Ако Вие се чувствате некомфортно в тази роля не би трябвало да се очаква от Вас високи резултати. Бизнесът не може да се управлява по схемата „нека да попитаме пет познати какво мислят по въпроса”. Разбира се тук става дума за самостоятелност в рамките на Оперативния наръчник и утвърдените процедури за ръководене на франчайза.

Когато се създава нова фирма времето за ваканции, почивки и забавления е ограничено. Ако човек не е физически и психически здрав той може често да отпада или да се разболява. Някои дори препоръчват преди да придобиете франчайз първо да се консултирате с лекаря си. Като цяло кандидатите за франчайз са млади или на средна възраст. Но не трябва да се подценяват и по-възрастните кандидати.

В бизнеса провалите, загубите, неуспешните сделки не са рядкост. Грешките не трябва да Ви демотивират, а да Ви амбицират. Недобър знак е ако сте склонен да приписва успехите на себе си, а за провалите си да вини външни фактори. Свързан с това е и ефектът на себеоценка „над-средното”, която хората са склонни да си дават. Например повечето шофьори си мислят, че карат по-добре от средния шофьор.

В бизнеса много неща се променят непрекъснато – доставките могат да закъснеят, служители могат да напуснат без предупреждение, счетоводителят ти може да е пропуснал да ти каже нещо много важно, плащанията от клиентите могат да се забавят, съседите могат да имат претенции, хулигани могат да счупят табелата, може да спрат тока и да изключат телефоните точно когато има най-много клиенти и т.н. Франчайзополучателят трябва да може да живее с несигурността, да не губи контрол и да издържа на стреса психически и физически.

Любознателността е важен фактор за развитието. Кандидатът трябва да се стреми да получи максимума от тренинга, който предлагатме, да търси информация по всички възможни канали, не само от франчайзодателя, но и от други източници – интернет, наблюдение на конкурентите, разговори с други франчайзополучатели и предприемачи и т.н.

Едва ли можем да очакваме голям ръст на бизнеса от кандидат, който заявява: „трябват ми 1000 лв. на месец, за да издържам семейството си”. Вашият основен мотив би трябвало да бъде стремежът към печалба. И то към голяма печалба! Ползването на разработеното ноу-хау и марка са само средства за постигането на тази цел. Разказват, че млад художник се обърнал към Салвадор Дали за съвет: „За да стана голям художник съм готов на всякакви лишения, ако трябва две години ще ям само боб!” „Млади човече – отговорил му Дали – за да станете голям художник не трябва да сте готов да ядете боб. Вие трябва да сте готов да ядете хайвер!”

Разбира се целите на кандидата не трябва да са прекалено ниски, но в повечето случай не е разумно да бъдат и прекалено високи. Ако целите Ви са много отдалечени от конкретния бизнес, може да се окаже, че ще влагате усилията си в странични дейности. Или пък ръководейки франчайза ще се стремите да го замени с друг бизнес, в който вижда по-голям потенциал.

Често голямата разлика между успешния и неуспешния бизнес е в обслужването. Особено в сферата на услугите. Когато някой пациент ви каже, че неговото джипи е много добър лекар, той едва ли може да прецени способностите му да поставя точна диагноза, да избере правилното лекарство и да предпише нужната дозировка. В повечето случаи лекарят просто е отделил достатъчно време и е демонстрирал съпричастност към проблема. „Омайването” на клиентите не се изчерпва само с любезност, широка усмивка и т.н., но е и въпрос на стремеж всеки клиент да си тръгва доволен всеки път. Дори търговските резултати да са добри, ако обслужването не е на желаното ниво и клиентите си тръгват мърморейки, това ще нанесе щети на вашия бранд в дългосрочен план. Въпросът за обслужването е особено актуален за България, където резервите за спечелване на клиенти с отличен „сървиз” са огромни.

Този, който е амбициран да работи ще се интересува как може да повиши компетентността си, да привлече нови клиенти, да подобри обслужването, да подбере отговорни служители и да ги обучи добре. Той въодушевен от бъдещия си бизнес, има блясък в очите и желае непрестанно да се усъвършенства. Повечето въпроси, които задава са свързани с това как неговият франчайз ще успее, а не с това как ще се провали. В противоположния случай - кандидатът гледа договора намусено и първият му въпрос по него е „а не може ли неустойката да е по-ниска?” Психологическите тестове измерват т.нар. „потребност от постижения” – нуждата на човек да постига успехи и удовлетворението, което изпитва от тях. Тази потребност често е много по-силна движеща сила от финансовата мотивация.

Вие ще управлява малка фирма и помощта от семейството много пъти може да се окаже решаваща. Особено ако се налага да се работи до късно. Последното, от което се нуждаете са проблеми и пререкания в семейството.

Ако смятате, че настоящото Ви финансово състояние не е пряка функция на собствените Ви действия, а е такова заради „ония мошеници в парламента”, то едва ли ще можете да се справите. Франчайзополучателят е предприемач, от когото се очаква да е Създател на бизнес, човек, който организира хаоса около себе си, влияе на средата, като я променя и пренарежда според своята воля. Кандидатът трябва да смята, че контролира света около себе си, а не че светът контролира него.В психологията това се нарича „вътрешен локус на контрол”.