Добре дошли в нашия магазин!
Продукти

0

Мотиви

 

Мотиви за конвертиране на автомобили на пропан-бутан газови инжекционни системи "Фобос" - сигурност

и намаляване на транспортните разходи.

 

 

 

 

 

 

 

   
Екология и цена
 
Въпреки, че екологията, опазването на околната и желанието да живеем в една по-чиста среда са важен фактор за избора на екологично чисто алтернативно гориво, основната причина за конвертирането на автомобили на пропан-бутан и метан е цената. Цената на пропан-бутана е средно два пъти по-ниска от ценана на бензина, а на природния газ е средно три пъти по-ниска от тази на бензина. Като се има предвид, и че газовите инжекционни системи "Фобос" гарантират много прецизно дозиране на сместа, то ценовото преимущество от конвертирането на автомобила на пропан-бутан или метан става още по-ярко изразено.
Газовите инжекциони системи "Фобос" са системи от последно поколение и предлагат многоточково впръскване на горивото с прецизирано дозиране, контролирано от газов компютър (ECU). Газовият компютър работи на принципа на бензиновия компютър и в синхрон с него. Това позволява достигане на 95% от мощността на бензин при конвертиране на пропан-бутан и 90% на метан.
При сегашните цени на горивата, една елементарна сметка показва, че при среден разход от 10 л./100 км. и пробег от 50000 км. се спестява около 7000 лв за пропан-бутан и 8000 лева за метан спрямо бензина, като на практика сумата за инвестицията се възстановява от икономии първите 10000км за пропан-бутан и 15000 - 20000 км за метан като често при по-дълга експлоатация икономията покрива стойността дори на нови автомобили.
 
 
Инфраструктура
 
Изградената инфраструктура в България е важен фактор за избора на потребителите да конвертират автомобилите си на пропан-бутан или метан. Към днешна дата в България са изградени пропан-бутанови станции в почти всички големи бензиностанции и над 100 метанстанции, които покриват всички населени места и магистрали.
 
Работа на двигателя
 
Пропан-бутанът и Метанът не съдържат сяра и олово, което изключва възможността от отлагания и повреда на Ламбда сондата и катализатора на автомобила. Горивото постъпва в двигателя в газообразна форма, не отмиват масления филм по стените на цилиндрите и не разрежда маслото в картера. Това намалява износването и увеличава екплоатационния период на двигателя. Смесват се лесно с въздуха и цилиндрите се изпълват с еднородна смес, което позволява стабилната и тиха работа на двигателя. Горивната смес изгаря почти напълно и не се образува нагар по буталата, клапаните и запалителните свещи. Горенето на пропан-бутана и метана е по-бавно в сравнение с горенето на бензина, което намалява натоварването на буталната група и коляновия вал. Поради бавното горене на алтернативните горива за правилна и безавариина работа на газоразпределителния механизъм на автомобила силно се препоръчва използването на система за омасляване на клапаните.
 
Надеждност

Газовите системи предлагани от Фобос са с европейски сертификати R67-01 и 110 R, осигуряващи изключителна надеждност в експлоатациония период и съдържат само компоненти за автомобилна употреба от доказани пройзводители.
 
 
Притеснения
 
Най-честите опасения на клиентите са свързани с това, че системата съдържа съдове под налягане.
Резервоарите за пропан-бутан и метан (бутилките за АГУ) се конструират и изпитват да издържат на условия сериозно надвишаващи експлоатационните. Всяка бутилка  се продава от производителя, придружена от сертификат за качество и преди пускането си на пазара преминава редица тестове за якост и максимално налягане, както и ренгенова дефектоскопия на заварките. Съдовете са много по-здрави от резервоарите за бензин - това предполага много по-трудното им повреждане, включително при катастрофа на автомобила.
Бутилките са херметични- това изключва наличие на въздух в тях и възможност за взрив вътре.
За разлика от бензиновия резервоар при бутилките за пропан-бутан и метан се изключва възможноста от изтичане на гориво при преобръщане на автомобила.
Основна част, допринасяща за сигурността на газовите системи "Фобос" e сертифицирания брок за управление ECU, както и електроклапани, монтирани на бутилката в задния отсек и при двигателя на автомобила. Електроклапаните разделят системата на две и на практика при евентуална авария се спират подаването на газ. Системата разполага и с клапан за превишено налягане, който осигурява безопасно контролируемо изпускане на газ, при повишаване на налягането в бутилката , което може да се дължи на рязко повишаване на температурата или при евентуален пожар.
 
В заключение можем да кажем, че при избора да конвертирате автомобила си на екологично чисто алтернативно гориво с последно поколение газова инжекциона система "Фобос" получавате надеждна система на ниска цена, автомобил щадящ околната среда с подобрен горивен процес чрез който спестявате пари.
 
Повече за възможностите на газови инекционни сиктеми "Фобос" може да намерите тук.