Добре дошли в нашия магазин!
Продукти

0

Докога ще дишаме най-мръсният въздух в Европа?

Дата: 2016-09-08

 

Най-големият замърсител на въздуха в градовете са емисиите от изгорелите газове. Прогресивното увеличаване броят на автомобилите в България води до още по-голяма заболеваемост на деца и възрастни, проблеми с дихателната и сърдечно-съдовата система.

 

Обезпокоителен факт е, че родният автопарк се състои предимно от стари автомобили, на възраст над 15 години и най-много от тях използват най-вредното за околната среда гориво - дизел. Възприето е схващането, че дизелът е по-евтин, но никой не се замисля колко вредни са последиците от едно на пръв поглед по-финансово изгодно решение.

 

Стандартът на живот в България, липсата на достатъчно стриктен контрол и поемането на лична отговорност от шофьорите са базовите предпоставки да продължаваме да дишаме най-мръсният въздух в Европа.

 

България и Грузия са страните, в които показателите на замърсяване на въздуха по по-високи от тези на Китай.

 

Това се дължи именно на старите автомобили, по-разпространеното използване на дизел, дърва и въглища за отопление.

 

 

Много по-евтина и екологична алтернатива е употребата на газов инжекцион за автомобилите. Страните, в които се ползват най-много газови уредби са Южна Корея, Турция, Полша, Япония, Австралия, Русия, Италия, Мексико, Тайланд и САЩ.

 

Ако автомобилът не е произведен с фабрична газова уредба, има все повече нови професионални системи за допълнително монтиране. Потребителите трябва да подхождат с повече отговорност и внимание при избора си на сервизно обслужване, да ползват качествени, вместо евтини системи, за да получат всички ползи.

 

Икономическото развитие на България не позволява нито добра здравна профилактика, нито забавяне на тенденцията да се купуват нови автомобили. Затова отговорността остава у потребителите и те сами да се погрижат чрез алтернативни методи да подобряват средата и стандарта си на живот.